czwartek, 15 stycznia 2015

Rolada z konfiturą

Rolada z konfiturą






Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • konfitura (u mnie truskawkowa)
  • cukier puder do posypania rolady



Przygotowanie:

Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą żółtkową, dodajemy wymieszane 2 rodzaje mąki i delikatnie mieszamy.




Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.




Zaraz po upieczeniu przekładamy biszkopt na ściereczkę, smarujemy papier od spodu mokrym pędzelkiem i zdejmujemy go. 

Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy, podnosząc ściereczkę. Zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt smarujemy konfiturą i ponownie zwijamy w roladę/ Posypujemy cukrem pudrem.







I gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz