Rolada z konfiturą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki ciepłej wody
- konfitura (u mnie truskawkowa)
- cukier puder do posypania rolady
Przygotowanie:
Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą żółtkową, dodajemy wymieszane 2 rodzaje mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Zaraz po upieczeniu przekładamy biszkopt na ściereczkę, smarujemy papier od spodu mokrym pędzelkiem i zdejmujemy go.
Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy, podnosząc ściereczkę. Zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt smarujemy konfiturą i ponownie zwijamy w roladę/ Posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz