środa, 28 stycznia 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Pierogi ze szpinakiem i serem feta




Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Na farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki startego sera żółtego 
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Rumienimy cebulę. Wsypujemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi i woda odparuje. Dodajemy czosnek, przyprawiamy solą (ja już jej nie dodaję, bo feta jest słona) i pieprzem. Dodajemy rozkruszoną fetę i żółty ser. Mieszamy i dusimy do odparowania wody. 




Wstawiamy dość duży garnek z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne.





 Wałkujemy na cienki placek i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy (możemy też uczyć foremek do pierogów- ja tak zrobiłam).




 Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę (po wypłynięciu gotujemy 3 minuty). Odcedzamy na sicie i gotowe. 





A taki miałam piękny widok za oknem :)





2 komentarze:

  1. Good post dear! I love your blog <3
    I am following now and you can also follow me please :)))
    Kisses...
    http://tasarimkaravani.blogspot.com.tr/

    OdpowiedzUsuń