niedziela, 22 lutego 2015

Sernik z brzoskwiniami

Na szczęście udało mi się uchwycić ostatni kawałek tego sernika! :) Powiem szczerze, że jest to może mój 5 samodzielny sernik. I nigdy nie przepadałam za tym ciastem. Teraz jednak wszystko się zmieniło i aż mnie korci, żeby znowu wypróbować jakiś przepis, w którego skład wchodzi biały ser.





Sernik z brzoskwiniami



Składniki na spód i kruszonkę:


  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy


Masa:


  • 60 dag białego sera (użyłam tego z pudełka)
  • 50 dag brzoskwiń w syropie
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:


  • 4 białka (pozostałe z ciasta na spód)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru


Przygotowanie:


Z żółtek, cukru, margaryny i mąki wymieszanej z proszkiem d pieczenia zagniatamy ciasto. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy 3/4 ciasta. Resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Ser mielimy (jeśli używamy sera z wiaderka- nie musimy mielić). Margarynę ucieramy z serem. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia i wciąż ucierając, dokładamy porcjami ser. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po trochę cukru, nie przerywając ubijania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy.


Na cieście w formie nakładamy masę, układamy osączone i pokrojone w kawałki brzoskwinie i pianę z białek. Na wierch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Sernik pieczemy 45-60 minut w 200'C. Wyjmujemy i studzimy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz