czwartek, 19 lutego 2015

Krem szpinakowy

Dzisiaj mała odmiana. Zamiast słodkich pyszności smaczny szpinakowy krem idealny na obiad (o ile lubicie szpinak). Prawdę mówiąc, pierwszy raz jadła to zielone cudo jakieś dwa lata temu i  byłam obojętna na to warzywo. Do czasu aż trafiłam na ten własnie przepis! Teraz, gdy tylko nie chcę mi się robić wymyślnego obiadu serwuję krem szpinakowy. Prosto i szybko, a zarazem bardzo smacznie! :)




Krem szpinakowy


Składniki:

  • 1-1,5 l rosołu drobiowego
  • 60 dag świeżego szpinaku lub około 50 dag mrożonego
  • kilka różyczek brokułu
  • 5 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 dag śmietany
  • sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia lub oliwa z oliwek
  • makaron rurki (może być bez niego)


Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującego się rosołu razem z umytymi liśćmi szpinaku i brokułem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy blenderem.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek/ 

Do kremu przekładamy cebulę, zupę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie blendujemy. Podajemy ozdobioną kleksem śmietany.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz