poniedziałek, 30 marca 2015

Biszkopt z masą śmietanową, galaretką i brzoskwiniami


Dzisiaj banalnie prosty ciemny biszkopt z śmietaną, kawałkami brzoskwiń i brzoskwiniową galaretką. 



Biszkopt z masą śmietanową, galaretką i brzoskwiniami



Składniki na biszkopt:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 1 łyżka kakao

Składniki na krem:


  • 500 ml śmietana 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń w zalewie
+ dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch



Przygotowanie biszkoptu:


Żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia. Powinny podwoić swoją objętość. W tym czasie ubijamy białka  na sztywną pianę z szczyptą soli. Porcjami dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i na koniec kakao. Masę od razu przelewany do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 13-15 minut.

W 2 szklankach wody rozpuszczamy 2 galaretki. Studzimy, galaretka ma być płynna w chwili, gdy przelejemy ją na masę.





Przygotowanie kremu:


Na początek rozpuszczamy 1 galaretkę brzoskwiniową w 1 szklance gorącej wody. Studzimy, ale nie możemy dopuścić do stężenia.

Śmietanę ubijamy około 5 minut. Dodajemy cukier puder, fixy., rozpuszczoną galaretkę i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. 

Masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy na około 10 minut do lodówki i polewamy 2 przestudzonymi galaretkami. Ciasto musi 'odpocząć' około 3-4 godzin w lodówce.






Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz